Pride House erbjuder seminarier, debatter och andra evenemang på Clarion Hotel Stockholm.

12:00 Allt du vill veta om våld!
Möt kuratorerna på RFSL Stödmottagning som svarar på frågor som: Vad är våld? Hur kan en som närstående eller vän kan stödja någon som blivit utsatt av en partner? Är det min kompis gör mot sin partner olagligt? Hur går en polisanmälan till?
Tisdag-fredag har RFSL Stödmottagning har frågestund i Pride House. Då finns möjlighet att enskilt ställa frågor om allt från gråzonssex till motståndsstrategier om en är rädd.
Du kan ställa din fråga genom att sms:a in den till mobil nr 0760-310989.
Vill du boka tid för rådgivning eller samtal ring 020-341316
Arrangör: RFSL

Arrangör: RFSL

12:00–12:45 Idrott för alla
Varför måste man vara modig för att få spela fotboll?
Julle var 8 år när han inte längre fick vara med och spela fotboll i pojklaget. Julle och hans mamma Petra pratar om vilket mod som krävts för att få känna sig inkluderad i idrottsvärlden. Idrott skall vara för alla – men är verkligen alla välkomna? Vad kan vi göra för att alla ska vara inkluderade och vilka rättigheter respektive fallgropar känner vi till?
Ingen ska anpassa sig till samhällets och andra människors rädslor – PÅ det här seminariet vill vi inspirera till mod och sprida våran drivkraft.
Arrangör: Transföreningen FPES

12:00–12:45 Fråga försäkringskassan
Vem får egentligen vara föräldraledig? Reglerna kring föräldrapenning har nyligen uppdaterats. Fler förändringar kan vara på väg. RFSL går tillsammans med Försäkringskassan igenom vad som gäller. Kom och ställ dina frågor.
Arrangör: RFSL

12:00–12:45 Kan jag få vara mer än en transperson?
I detta seminarium berättar Lina Axelsson Kihlblom om sin nya bok “Ingen vet egentligen vem jag är”, som återberättar en mailväxling mellan “superrektorn” och en osäker elev från Bollnäs. Det som börjar som enkla råd kom att utvecklas till något annat och snart börjar de prata om livets stora frågor, som läggning och könsidentitet, olika roller i livet samtidigt som den tar upp teman om vilka vi är på nätet, för kan jag verkligen vara den jag egentligen är, just här?
Arrangör: Svenska Pride

12:00–12:45 LGBTQIA+ in higher education
How are issues related to LGBTQIA+ integrated in professional training at higher education institutions in Sweden?
Karolinska Institutet will host a seminar/panel discussion on systematically integrating LGBTQAI+ perspectives in the curricula of higher education. This reflects an understanding that LGBTQAI+ related competencies are part of quality education.
The panel participants, made up of experts, university teachers as well as students, will discuss the following issues before opening up for questions from the audience:
• How are LGBTQAI+ issues currently taught and understood at universities?
• Is there a gap between what students expect and what the education actually delivers?
• What are plans to develop further integration of such issues?
• Are there any gaps in training of teaching staff?

Participants
Karin Båge and Jennifer Valcke, educational developers at Karolinska Institutet; one expert at RFSU; students from KI:s student association Queerolinska.

Arrangör: Karolinska institutet

12:00–12:45 Öppna skolan! Att skapa en inkluderande skolmiljö för unga hbtq-personer
Att skapa en inkluderande skolmiljö för unga hbtq-personer förpliktigas i skollagen och diskrimineringslagen. Idag är skolan en av de platser i samhället där unga hbtq-personer möter mest utsatthet och diskriminering. MUCF:s ungdomsenkät (2015) visar att 24 procent av homo- och bisexuella unga har uppgett utsatthet för mobbning och utfrysning det senaste året. Så får det inte vara. Den svenska skolan måste ta unga hbtq-personers arbetsmiljö i skolan på stort allvar. Lyssna till experter på området som tillsammans försöker besvara frågan: hur skapar vi en inkluderande skolmiljö för unga hbtq-personer?
Arrangör: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

12:00–12:45 ASYLFORUM: En rättsanalys av avslagsmotiveringar i hbtqi-asylärenden.
Presentation av RFSL:s asylrättsjurist Aino Gröndahls pågående arbete med en ny rättsanalys av avslagsmotiveringar hbtqi-asylärenden. Vilka är de vanligaste avslagsmotiveringarna idag, när Migrationsverket och migrationsdomstolarna prövar hbtqi-asylskäl? Är avslagen förenliga med svensk och internationell rätt?

Arrangör: RFSL

12:00–16:00 ASYLFORUM: Juridisk rådgivning
Arrangör: RFSL

12:00–17:45 TEMA: Sex&hälsa-dagen!
En temadag på temat Sex&Hälsa. Under dagen kommer det hållas separatistiska samtal, workshops och ges möjlighet att fråga UMO om allt du undrar över. Dessutom kommer det vara premiärmingel för "Allt det viktigaste om sex"-podden.
Arrangör: RFSL Ungdom

13:00–13:45 Can I be more than a Transperson?
Arrangör: Svenska Pride

13:00–13:45 Ooorgasm!
Orgasmer även kallad den lilla döden, denna mytomspunna, efterlängtade eller rentutav överreklamerade känsla. Detta seminarium kommer att handla om multipla orgasmer, stjärnsprakande vulkanutbrott eller känslan av en smärre nysning. Något högt efterlängtat eller något som tas för självklart. Två mycket kunniga personer diskuterar och filosoferar runt fakta, myt och ny kunskap på området orgasm. Kollekthåv kommer att gå runt där det finns möjlighet att ställa frågor till orgasmexperterna.
Arrangör: Riksförbundet för Sexuell Upplysning (RFSU)

13:00–13:45 Kom och lämna blod - ligg inte på ett år
Fram till 2012 hade en man som haft sex med en annan man inte möjlighet att bli blodgivare. Efter 2012 ändrades reglerna kring blodgivning och en karenstid på 12 månader infördes för män som haft sex med andra män. RFSL tyckte redan då att karenstiden var orimligt lång och inte i linje med aktuell forskning och prevalens. Vi ansåg att en karenstid på 4 månader skulle ha införts. #regnbågsblod har de senaste månaderna drivit kravet att karenstiden ska sänkas till 3 månader och vars mål är att screena personer för sexuellt risktagande. Det är självklart att Socialstyrelsen måste ta ansvar och sänka den nuvarande karenstiden. Men hur bör den se ut och vad krävs för att få till en sänkning? Välkommen på ett panelsamtal mellan #regnbågsblod, RFSL och sakkunniga.
Arrangör: RFSL

13:00–13:45 Sex, lust och kommunikation - workshop för transpersoner
Välkommen till en transseparatistisk workshop där vi lägger fokus på ord, lust, sexleksaker och säkrare sex! Tillsammans med workshopledare från RFSL finns här utrymme för reflektion, diskussion och frågor. Workshopen vänder sig till dig som är transperson eller har erfarenhet av att vara trans.
Arrangör: RFSL

13:00–14:15 ASYLFORUM: Trovärdighetsbedömningar av hbtq-personer i den svenska asylprocessen
Migrationsverkets trovärdighetsbedömningar av hbtq-flyktingar grundar sig ofta på stereotypa och heteronormativa fördomar om hbtq-personer. De frågor som asylsökande tvingas svara på för att göra sin hbtq-identitet trovärdig är formulerade utifrån västerländska normer, förväntningar på och föreställningar om kön och sexuell läggning.
Medverkande:
Aino Gröndahl, Asylrättsjurist och offentligt biträde för asylsökande hbtqi-personer, RFSL
Erik Roshagen, biträdande jurist, Fridh Advokatbyrå
representant från Migrationsverket
Arrangör: RFSL

13:00–14:30 Våra rättigheter under attack – Our rights are under attack
Under de senaste åren har vi kunnat se en ökad mobilisering mot sexuella och reproduktiva rättigheter och hbtq-rättigheter, både i till exempel Europa och USA. I det här seminariet får du veta mer om hur organiseringen mot våra rättigheter ser ut. Vad är Agenda Europe, och hur arbetar de mot bland annat aborträtten och transpersoners rättigheter? Med vilka metoder motarbetas rätten till abort och hbtq-rättigheter i USA? Och hur ser det ut i Sverige? Vad innebär högerextremismen här för våra rättigheter och vad handlar egentligen de så kallade ”barnmorskemålen” om?
Arrangör: Riksförbundet för Sexuell Upplysning (RFSU)

14:00–14:45 Kuken für alle! En ägar- och användarguide
Kuken har en tendens att flyga under radarn. Den blir tagen för given och ses om enkelspårig och okomplex – och inget kunde vara mer fel. Sexinspiratören Marika Smith guidar publiken i penisens universum – från de skönaste punkterna och hur de stimuleras till färsk forskning kring hur hjärnan och kuken kommunicerar med varandra – och så en steg-för-steg-kurs i kukdyrkan, för även snoppar behöver, tro det eller ej, mer genitalt självförtroende. Allt detta kryddat med en massa tips, tricks och handgrepp som tar kuktjusning – på dig själv eller andra - till en helt ny nivå.
Arrangör: Riksförbundet för Sexuell Upplysning (RFSU)

14:00–14:45 Sexköpslagen 20 år
Sveriges sexköpslag fyller 20 år och går på internationell export. Är det verkligen något vi ska fira och vara stolta över? Tillsammans breddar vi bilden av vad sexköpslagen innebär för det hivpreventiva arbetet, för sexarbetares rättigheter och möjligheter, för jämställdhetsarbetet och för samverkan i det internationella hbtqi-communityt.
Arrangör: RFSL

14:00–14:45 Familjejuridik
Caroline Törnquist, familjejurist med 30 års erfarenhet, delar med sig av sina erfarenheter och sin kunskap kring juridik i de icke normativa familjekonstellationerna. Caroline kommer bland annat att prata kring de olika juridiska fallgropar som vi alla kan stöta på genom livet.
Vad gäller för mig som inte lever i den "klassiska kärnfamiljen"? Vi tittar på det som är viktigt att känna till om någonting händer. T ex vad ska jag tänka på när jag blir sambo, gifter mig, om jag skulle bli sjuk och vem som ärver mig enligt lag.

Arrangör: Nordea Bank Abp

14:00–14:45 Brott, hatbrott och rätten till målsägandebiträde
Undersökningar visar att hbtqi-personer har lågt förtroende för myndigheter och domstolar, samt att dessa myndigheter inte alltid bemöter personer som utsatts för hatbrott på ett bra sätt. Vad många inte vet är att den som utsätts för brott ofta har rätt till gratis juridiskt stöd i form av ett målsägandebiträde, en jurist som har särskilt ansvar för att tillvarata brottsoffers rättigheter. Silas Aliki från Folkets Juristbyrå, Sveriges enda juristbyrå med fokus på hbtqi-personer, håller en föreläsning om vad ett hatbrott är, vad en ska tänka på vid polisanmälan, och vilka rättigheter den som utsatts för brott har.
Arrangör: Folkets Juristbyrå

14:00–14:45 Fri och oberoende media i hbtq-samhället
Vikten av fri och oberoende media är ett välkänt liberalt budskap - också i vårt hbtq-samhälle.
Jon Voss är VD och ansvarig utgivare för QX Förlag AB och har arbetat med nordisk gaymedia i många år. Han kommer att berätta mer om gaypressens svenska historia och om förutsättningarna för landets enda gayförlag.

Arrangör: HBT Liberaler

14:30–16:00 ASYLFORUM: Politikerdebatt med migrationspolitiska talespersoner från riksdagspartier
Vem bär ansvaret för att asylsökande skickas till förföljelse för att de är hbtq-personer? Är det lagstiftningen eller tillämpningen som är fel, d v s politikerna eller Migrationsverket?

Moderator:
Alexandra Politidis Palm, asylrättsjurist, RFSL Ungdom
Arrangör: RFSL

15:00–15:45 The Struggle is real
Ett samtal mellan RFSL Stödmottagnings kuratorer och inbjudna gäster om hatbrott och andra utmaningar som möter rasifierade transpersoner i vardagen. Vi kommer också tala om hur en som allierad kan göra skillnad.
Arrangör: RFSL

15:00–15:45 Ska vi leka? Din guide till sexleksaker för alla kön
Vad kan du hitta i köket och tvättstugan? Hur många användningsområden har egentligen din eltandborste? Är en ljummen äppelpaj, eller en termos fylld med makaroner vägen till njutning?
Under denna föreläsning djupdyker vi i sexleksakslådan och diskuterar både low-tech och high-tech varianter. Du får råd och tips om leksaker för alla kön.

Arrangör: Riksförbundet för Sexuell Upplysning (RFSU)

15:00–15:45 Vi behövs!
"En gång i tiden förstod jag inte poängen med att gå i prideparader. Nu för tiden är jag regnbågsaktivist och går i så många prideparader jag kan."

Jesper Petersson berättar om att hitta sig själv för att våga kliva ut ur garderoben, att plötsligt ha en plattform samt att vara en förebild och att våga ta ställning. Vi behövs!


Arrangör: Svenska Pride

15:00–15:45 Från öronbedövande stillhet till full färgpalett -en önskan om att alla alltid ska känna sig inkluderade.
Wenche Fredriksen är Human Capital & Diversity Lead på Accenture Norge, med ansvar för ledarskapsutveckling, organisationsutveckling, mångfald och inkludering.
Hon är en engagerad och färgrik kvinna, inspirerad av livets upp- och nedgångar. Wenche använder gärna sin livserfarenhet för att utmana Accenture när det krävs och har drivit Accentures arbete med köns- och sexualitetsmångfald i Norden. Hon håller ofta föredrag om Accentures mångfald- och inkluderingsarbete, både nationellt och internationellt.
I detta föredrag kommer Wenche berätta om sin egen och Accentures resa för att skapa en inkluderande arbetsplats och för ökad köns- och sexualitetsmångfald!

Möt Wenche Fredriksen, Accenture, som tillsammans med Nordeas Åsa Billme Nilsson pratar om det arbete som bedrivs för att stärka kön- och sexualitetsmångfalden i två stora bolag.
Wenche är mor till en transgender son, en livserfarenhet som hon valt att använda i sin vardag för att säkerställa att arbetsplatser är öppen för alla.

Föredraget kommer hållas på norska och svenska.

Arrangör: Nordea Bank Abp

15:00–16:00 Folket och försvaret
Försvarshögskolans studentkår presenterar paneldebatten Folket & Försvaret. I den nationella säkerhetsstrategin som kom ut 2017 beskriver regeringen den svenska säkerhet som: “(v)år säkerhet är förenad med våra grundläggande värden. Vi ska försvara och främja vår demokrati och vår rättsstat och vidmakthålla respekt för varje invånares fri- och rättigheter, mot alla inre och yttre aktörer som kan vilja undergräva dem” (Nationella säkerhetsstrategin 2017, s. 6). I och med den svenska regeringen nya definition av säkerhet, där individers säkerhet i förhållande till dess fri- och rättigheter måste skyddas, blir hbtq-personers fri- och rättigheter viktiga i skyddandet av Sveriges säkerhet. Några år tidigare, 10 december 2015, beslutade regeringen att återuppta totalförsvaret där det civila försvaret har till uppgift att stötta Försvarsmaktens förmåga vid väpnad angrepp eller krig, säkerhetställa de viktigaste samhällsfunktionerna och värna om den svenska civilbefolkningen. Detta tillsammans med synen på säkerhet blir frågor kring hbtq-personers säkerhet och fri- och rättigheter aktuella i uppbyggnandet av totalförsvaret och skyddandet av Sverige och dess grundläggande värderingar. I denna paneldebatt kommer frågor kring skyddandet av hbtq-personers säkerhet och fri- och rättigheter att diskuteras. Hur hbtq-personers säkerhet ska kunna säkerhetsställa och de utmaningar som finns för det svenska totalförsvaret i och med regeringens nya säkerhetssyn där mänsklig säkerhet betonas.

Alexandra Larsson, Combitech
Emil Edenborg
Hans Linde, RFSU
Moderator Helena Hoffman, HR-specialist på Försvarsmaktens HR-centrum
Micael Ekdahl, Försvarsmakten

Alexandra Larsson var den första personen i Sverige att genomgå en könskorrigering och fortsätta arbeta inom Försvarsmakten. Hon har under en lång tid varit engagerad för transpersoners rättigheter i Sverige. Hon är medgrundare till föreningen HoF (Homo-, bisexuella och transpersoner inom Försvarsmakten) och arbetar nu på säkerhetsföretaget Combitech.
Alexandra Larsson var den första personen i Sverige att genomgå en könskorrigering och fortsätta arbeta inom Försvarsmakten. Hon har under en lång tid varit engagerad för transpersoners rättigheter i Sverige. Hon är medgrundare till föreningen HoF (Homo-, bisexuella och transpersoner inom Försvarsmakten) och arbetar nu på säkerhetsföretaget Combitech.
Micael Ekdahl är löjtnant och har jobbat med jämställdhetsutveckling inom Försvarsmakten under många år. Han mottog ett pris från föreningen Homo-, bisexuella och transpersoner inom Försvarsmakten, för sitt arbete med mångfald, jämlikhet och mänskliga rättigheter inom försvaret.
Hans Linde är förbundsordförande för RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning. Han har tidigare suttit i riksdagen som ledamot för Vänsterpartiet. Har drivit HBTQ- och jämställdhetsfrågor sedan 16 års ålder.
Helena Hoffman är HR-specialist vid Försvarsmakten, och arbetar med jämställdhets- och mångfaldsfrågor.
Arrangör: Försvarsmaktens HR-Centrum

15:15–16:45 Snuskbingo
RFSL.s legendariska Snuskbingo är såklart med i år också! Förutom chansen att vinna fan-ta-stiska priser kommer du få ny kunskap om sex och lust och vad ingefära och Bolibompa-draken har med snusk att göra. Vi ses!
Arrangör: RFSL

16:00–16:45 Drömmen om ett korrekt juridiskt kön
En tvådelad workshop med fokus på Sveriges könstillhörighetslag. Den första delen utgår från en tidslinje som beskriver hur lagen har förändrats sen den skapades, hur den ser ut idag och de förändringar som förhoppningsvis snart kommer ske. Den andra delen är en interaktiv workshop där vi tillsammans kommer fram till vilka förändringar som bör ske och hur vi kan åstadkomma dom!
Arrangör: RFSL Ungdom

16:00–17:15 Sexleksaksworkshop kuk och anal!
Välkommen på RFSLs sexleksaksworkshop för kuk och anal! Du kommer att få klämma och känna på olika leksaker och lära dig mer om olika material, lustanatomi och säkrare sex.
Arrangör: RFSL

17:00–17:45 LGBTQ health and the influence of structural, interpersonal, and individual factors
Under de senaste tio åren har andelen homosexuella män och kvinnor som utsätts för hot och våld minskat och den psykiska hälsan har förbättrats. Det har skett i takt med förbättrad lagstiftning, som inkludering av sexuella minoriteter i hatbrottslagstiftningen, skydd mot diskriminering på arbetsplatser och könsneutrala äktenskap. Ur ett forskningsperspektiv är det intressant att studera sambandet närmare: På vilket sätt kan samhällsfaktorer påverka de stora skillnader vi ser i hälsa mellan homosexuella, bisexuella och heterosexuella? Hur ser mekanismerna ut? Richard Bränström och Arjan Van Der Star är forskare i hälsopsykologi vid Karolinska Institutet och pratar om hur ett lands lagar och normer direkt påverkar hälsan bland invånarna.
Arrangör: Karolinska institutet