Emma Pilipon (SE)
No Fate
8 - 11 december 2010
Performance: 8 - 11 december kl. 18.00 - 21.00. Entré 40 kr.
Ingen bokning krävs. Publiken kan komma och gå som de vill.
Plats: Bragegatan 15, Malmö.


Emma Pilipon har destillerat fram en egen mainstreamvärld, fylld av drömmar och självförverkligande, ur den amerikanska populärkulturen. No Fate är titeln på hennes storskaliga performance som visas på Lilith Performance Studio 8 - 11 december.

I fyra rum sida vid sida; en tv-studio, två flickrum och en bar, får publiken betrakta fyra parallella historier. I varje rum upprepas ett kort händelseförlopp, likt favoritfilmklipp hämtade från tv-serier eller lättsmälta hollywoodproduktioner. Igenkänningsfaktorn är hög, vi har sett dem förut. De banala scenerna som ska berätta att målet inte är nått, att hoppet finns kvar, att drömmen är vid liv. I ett av rummen agerar konstnären själv, efter ett rörelsemönster med inspiration av sitt eget självförverkligande, och drömmen om att vara någon annan.

Emma Pillipon har tidigare visats på Lilith i festivalsammanhang, senast med verket Bad Media Karma (2008). Där gjorde Pilipon en remake av verkligheten. Hon återskapade en arrangerad händelse som då syftade till att nå massmedial synlighet. Uppsminkad och klädd som megastjärnan Britney Spears anländer hon till ett fullsatt Lilith Performance Studio i en vit limousin. Ett 30-tal paparazzi dyker upp och förföljer stjärnan med blixtrande kameror in genom folkmassan och vidare in på toaletten. Hon gör ett snabbt besök och sedan återvänder hon till limousinen och lämnar stället.

Emma Pilipons stora fascination och arbetsmaterial är det som oftast betraktas som ytligt och banalt. Med en skarp blick för detaljer och ett genuint intresse tar hon sig an berättelserna om kändisars liv, klichéerna och kitschen i veckotidningsjournalistiken och gör de till sina. Hon skapar något universellt och välkomnade av det som vi annars förhåller oss till med distans och avfärdar.