Program
Program 2010

kungsan regina.gif


VAD HÄNDER KRING

VÄRLDSAIDSDAGEN 2010

DÄR DU BOR?

Skicka iinformation om era programpunkter och evenemang till [email protected]

OBS! Uppgifterna i nedanstående kalendarium är inlagda så som de skickats till oss, då vi inte har resurser att korrläsa eller redigera kan vi heller inte ta ansvar för ev. fel från källorna. Sidan uppdateras dagligen.

Stockholm


World Aids Day på Kulturhuset


Dagsprogram 1 dec. för gymnasieskolor (fullbokat)

9.15 Samling vid huvudentrén till Kulturhuset, ingång från Sergels torg.
9.30 Konferencier Olle Waller hälsar välkommen
9.40 Föreläsning: Basfakta om hiv, överföring, skydd och behandling - Åsa Thourot, Noaks Ark
10,10 Filmvisning "Varför så tyst?" Dokumentär av och med personer som lever med hiv. 2010. Posithiva gruppen i samarbete med Abbott.
10.45 Kurator Christina Ralsgård samtalar med en hivpositiv tjej om hur det är att leva med en sjukdom som ingen talar om och varför hon valt att leva som öppet hiv-positiv.
11.15 Panelsamtal med representanter från RFSU Sthlm, Venhälsan/Sesam/Infektion, Noaks Ark, Afrosvenskarna riksförbund, Posithiva Gruppen, RFSL Stockholm.

__________

12.45 Samling vid huvudentrén till Kulturhuset, ingång från Sergels torg.
13.00 Konferencier Olle Waller hälsar välkommen
13.10 Föreläsning: Basfakta om hiv, överföring, skydd och behandling - Åsa Thourot, Noaks Ark
13.40 Filmvisning "Varför så tyst"? Dokumentär av och med personer som lever med hiv. 2010. Posithiva gruppen i samarbete med Abbott.
14.15 Kurator Christina Ralsgård samtalar med en hivpositiv tjej om hur det är att leva med en sjukdom som ingen talar om och varför hon valt att leva som öppet hiv-positiv.
14.45 Panelsamtal med representanter från RFSU Sthlm, Venhälsan/Sesam/Infektion, Noaks Ark, Afrosvenskarna riksförbund, Posithiva Gruppen, RFSL Stockholm.
15.30 Tack och hej
Utanför Hörsalen finns representanter från samarbetsorganisationerna på plats, där kan elever ställa frågor och få information.
Mini-filmfestival i Klarabion


10.00 film: När aids kom till Sverige
37 min. Statens Folkhälsoinstitut 2005. Unga människor som drabbas av en mystisk dödlig sjukdom,
samhällets okunskap och fördomar och några unga läkares envisa
kamp mot smittan och för sina patienter. Det låter som ett amerikanskt drama,
men det som berättas i i filmen är ett stycke svensk nutidshistoria.
Nyckelpersoner i filmen är infektionsläkaren Linda Morfeldt, författaren Steve Sjöqvist
och numera drogfria narkomanen Curre Cederström. Steve och Curre, s
om båda är hivpositiva sedan många år, berättar sina egna historier medan
Linda Morfeldt ger en bild av hur det var att arbeta med hiv/aidspatienter på 1980- och 90-talen.
Steve Sjöquist finns på plats och talar om filmenefteråt.

11.30- 12.00 bokpresentation: "Som en osynlig sten i mitt hjärta"
Författare och redaktörer är Donald Boström, fotograf och journalist och Mats Ögren Wanger,
journalist och filmproducent. Hur ser en hiv-smittad person ut? Se dig själv i spegeln.
Det syns inte på utsidan. Hiv kan drabba vem som helst. Varje dag smittas 14 000 människor
runtom i världen. Många av dem utvecklar den dödliga sjukdomen.
I denna bok bryter män och kvinnor från hela världen för första gången tystnaden
och berättar öppenhjärtigt sin historia. Det är en unik samling livsöden i ord och bild.
Det är en skildring av fattigdom, men också av livsglädje, mod och vägran att ge upp.
I boken berättar några av världens främsta experter om epidemins utveckling och omfattning,
hur den kan stoppas, bromsmedicinernas inverkan och vad man bör tänka på för att undvika att bli smittad.


13.00- 14.45 film: Hur kunde hon?
73 min. Dokumentär 2010. Regi Ingela Lekfalk. 1986 åker Lillemor, nitton år gammal, till Frankrike.
Där blir hon kär. Förälskelsen ger henne HIV. Lillemor gifter sig, får barn och lever som alla andra.
Hon klarar inte av att säga till sin man att hon bär på HIV. Lillemors tystnad ger henne 2,5 års fängelse. Panelsamtal med representanter från Hiv-Sverige, RFSU, Smittskyddsinstitutet med flera.


15.00-16.00 film: Revelaciones (Uppenbarelser)
43 min 2009 IMLAS Latinamerikanska medieinitiativet för hiv/aids-frågor, Spanskt tal, engelsk text.
I filmen Revelaciones berättas historien om Guillermo, en advokat som sen länge lever med hiv,
utan att ha berättat det för sin son. På hans företag testar man olovligen alla som ansöker anställning,
vilket ställer Florencia, rekryteraren inför ett svårt dilemma. I sonens Martín liv finns kurskamraten
Micaela, som får reda på att en ex-pojkvän bär på hiv. I filmen blir det uppenbart att hiv är en fråga
som angår oss alla.

Gratis inträde. Förboka platser genom att mejla till [email protected]


16:00 Sergels torg, Ljusceremoni

19:30 - 00:00 Klubb Red Ribbon


Vi lyssnar på bra musik och visar vårt stöd för människor som lever med hiv.Emil Jensen, Wendy McNeill, WAD- girls, You say France and I whistle, Tiny Boys.
Magnus Weideskog,
Peter Siepen vänder skivor.
Konferencier: Sofia Wistam

Förköp 60 kr på kulturhuset.stockholm.se eller i entrén.

Intäkterna går till hiv/aidsprojekt för ungdomar.

Dörrarna slår upp kl. 19.30 och stänger 00.00.

Vin/öl och mat finns till försäljning.

http://www.kulturhuset.se

Noaks Ark

Konsert - internationella aidsdagen
Rabih, Thomas Hanzon, Sean Magnus, Sara Varga m.fl.
18:00 Engelbrektskyrkan. Insamling till förmån för hivpositiva i behov av akut hjälp.

World Aids Day hos Convictus med fokus på missbrukare


Convictus WAD-ceremoni genomförs i år i Maria Magdalena Kyrka på Södermalm i Stockholm kl 16 00 -17 30. Talar blir Lars Olof Kallings, Professor emeritus och internationell AIDS-pionjär. Anna König Jerlemyr, Socialborgarråd i Stockholm. Alec Carlberg, Ordförande Rainbow Sweden. Peter Söderlund Ordförande X-cons. Jocke Strömberg, Musketörerna. För musik/sång står Fredrik Benedict Lindbladh, ung klassisk tenor. Toni Holgersson, uppmärksammad sångare och låtskrivare. Maria Nordenback-Kress, välkänd gospel/soulsångerska. Dan Lindh, pianist. Andreas Andersson, saxofonist. Ralph Gustafsson, organist. I anslutning till minnesstunden arrangeras en ljuständning. Efter ceremonin serveras kaffe/te och något att äta i kyrkans församlingssal. Alla är välkomna!


Göteborg & Västra götaland


Aktiviteter i samband med World Aids Day, Västra GötalandBakom aktiviteterna i Västra Götaland står WAD-gruppen, som består av representanter från Hivprevention i Västra Götaland, Smittskyddsenheten Västra Götaland, Göteborgs Stad (Preventions- och utvecklingsenheten), Ungdomsföreningen Unplugged, RFSL Göteborg, Positiva Gruppen Väst, RFSU Göteborg, Stadsmissionen PLUS och Domkyrkan Göteborg.WAD-grupp i Västra Götaland har även tagit fram årets nationella kampanjmaterial, "Jag har ju inga fördomar om hiv, men...". Läs mer och diskutera på facebook.se/nationellahivradetUtbildningsdagar på gymnasieskolor

Gymnasieskolor i Västra Götaland har under åren uppmärksammat WAD på olika uppfinningsrika sätt. Det har handlat om allt från tipspromenader och föreläsningar, till veckor av ämnesövergripande undervisning om hiv och aids ur olika perspektiv.

Vi har samlat ett antal praktiska tips och resurser kring hur man kan uppmärksamma WAD i en skolbroschyr. Denna skickas ut via e-post till samtliga gymnasieskolor i regionen. Dessa skolor får även årets affischer och har möjlighet att beställa kondomer om man planerar någon insats.

På fyra skolor i regionen genomför vi även en utbildningsdag för elever, i form av ett påverkanstorg där olika stationer erbjuder olika workshops och övningar - allt utifrån årets tema: fördomar och diskriminering. Under dagen deltar representanter från GR utbildning, Göteborg Stad, Hivprevention, Stadsmissionen PLUS samt Positiva Gruppen Väst.Talangjakt "WAD Talent"

För andra året i rad anordnas "WAD Talent", en talangjakt för ungdomar i Västra Götaland. Uttagningar till finalen kommer att ske på gymnasieskolor och mötesplatser i Göteborg innan World Aids Day. Dessa är öppna för alla ungdomar i regionen. Uttagningarna pågår mellan 8-22 oktober och efter en seminfinal hålls finalen i Nordstans köpcentrum i Göteborg.Mer information om WAD Talent hittar du på Facebook: WAD Talent eller genom att skicka ett mail till [email protected]Manifestation i Nordstans Köpcentrum 1/12

Den1 december genomför vi för tredje året i rad en stor manifestation som uppmärksammar hiv ur olika perspektiv genom en rad artister, uppträdanden, tävlingar och information i köpcentret Nordstan i centrala Göteborg. Några exempel är dans, estradpoesi, stand-up komedi och musik av bland andra African Child and the Prophet Unification. Det blir även final i talangjakten "WAD talent" där unga uppträder med talanger av alla dess former och slag. Konferencierer för dagen är Soraya Hashim, programledare för Morgonpasset Helg i P3, och Elin Grelsson, frilandsjournalist och föreläsare.Följande organisationer ställer ut i Nordstan, samtalar om hiv och andra könssjukdomar och vad vi arbetar med: Hiv-prevention i Västra Götaland, Smittskyddsenheten Göteborg, RFSU, RFSL, Colour of Love, Stadsmissionen, Afrikagrupperna, Gay-hälsan, Positiva Gruppen Väst.


På Hivprevention i Västra Götalands hemsida www.hivprevention.vgregion.se finns mer information om WAD och där kommer även programmet att finnas.Minnesstund i Domkyrkan 1/12

Traditionell minnesstund och mässa med ljuständning i Domkyrkan i centrala Göteborg på kvällen den 1 december.Utskick av affischer och annonsering

Årets kampanjaffischer skickas till samtliga Ungdomsmottaningar, Hud- och kön samt STI-mottagningar, infektionskliniker, akutmottagningar på större sjukhus i regionen. Dessutom får alla gymnasieskolor varsin uppsättning. I övrigt sker distribution till exempelvis Akademihälsan vid GU, Chalmers, fritidsgårdar och andra föreningar samt till socialtjänst och beroendevård inom Göteborgs Stad.Vi kommer att annonsera i lokaltrafiken (Västtrafik) v 47-48, på annonspelare i Uddevalla samt i tidningarna Metro och Nöjesguiden under november. Ett reportage om hiv, fördomar och diskriminering är även planerat i en av de större dagstidningarna.Mer informationAnna Larsson

Hivprevention i Västra Götaland

[email protected], 031-346 06 98, 0705-610 974

www.hivprevention.vgregion.se

Borås


i Borås kommer vi uppmärksamma detta i ett samarbete med Hiv-preventionen Västra Götaland, Smittskyddet, Hud/STD mottagningen Södra Älvsborgs Sjukhus, Skolhälsovården Högskolan Borås och RFSL Borås. Vi kommer att stå i huvudentrén på Högskolan i Borås mellan 10-16 och ha information, utställning, filmvisning och prata om Hiv/Aids med förbi passerande. Givetvis finns det Red Ribbons att köpa för att stödja hiv-positiva och medlen går till Lars Claessons minnesfond som stödjer hiv-positiva i Västsverige.

Senare på kvällen har RFSL Borås öppet sin Café/pub och man kan komma och fika eller bara umgås och prata mellan 17-20:30ca Efter det planeras en ljuständning/minnesstund i Gustav Adolfskyrkan kl 21


Kalmar


Utdelande av kondomer, informationsmaterial samt bössinsamling.
Klockslag:15-18 Plats:Kvasten, Giraffen och Hansa City
Ljuständning med musik Klockslag:18.30 Plats: Kalmar Domkyrka´
Medverkan:Gymnasieskolans musiktillägget, Anders Göranzon m fl
Mässa med förbön för dem som lever med HIV och AIDSKlockslag:19.00,Plats:Kalmar Domkyrka
Medverkan: Gymnasieskolans musiktillägget, Anders Göranzon m fl
Arrangörer: Svenska kyrkan, Röda Korset, Antidiskrimineringsbyrån, Rädda barnen
Mer information: Anders Göranzon, präst 0480 - 421452, 0703218013 [email protected]


Skövde


På WAD arrangerar RFSL Skaraborg och Svenska Kyrkan i Skövde tillsammans en mässa i S:ta Helena Kyrka. Mässan leds av Karin Långström-Vinge och startar kl. 18. Årets talare är Indra Windh och Barbro Westerholm. Musiken framförs av Andreas Berglund,Kristina Forsell Bellehed,Susanna Venetvaara och Christine Ödell Bellino.

Söderköping

18.30 Fackeltåg från Hagatorget till kyrkan 19.00 - 20.00 S:t Laurentii kyrka Sång och musik: Damkören och Maria Berge Dans: Vibe Street Style Crew Tal: Karin Gezelius och Cecilia Ankarstrand Textläsning: Alva Roselius Ljuständning

Uppsala

Inom Uppsala län kommer länets samtliga ungdomsmottagning och barnmorskemottagningar att delta i den nationella informationskampanjen och sprida de affischer och vykort som finns framtagna.

Uppsala Studentkår och Kondoma Mera! uppmärksammar,
tillsammans med Universitetskyrkan, MR-nätverket och Uppsala
läns landsting, World Aids Day den 1 december.

Program:

Ljusmanifestation på Stora Torget i Uppsala
kl. 14-16.

Föreläsningar i Stadsbiblioteket
kl. 16-17 Carolina Sven Orre från RFSL - "Fakta om HIV"
kl. 17-18 Roxanna Sjöstedt, doktorand Freds- och konfliktforskning - "AIDS - en säkerhetspolitisk fråga?"
kl. 18-19 Ola Ståhle från Posithiva gruppen - "Att leva med HIV"

Mingel med buffé på Orange
kl. 19-22 - DJ: Mirjam Näsén från klubb SELMA, samt DJ-duon PLAY!