För att uppmärksamma Transgender Day of Remembrance visar Doc Lounge, i samarbete med Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne och RFSL Helsingborg, filmen “Man Made” i RumEtt med efterföljande samtal samt arrangerar en ljusmanifestation på Sundstorget som avslutning på kvällen.

Transgender Day of Remembrance är en dag för att högtidlighålla minnet av transpersoner som omkommit till följd av hatbrott, och påminna om den utbredda transfobin som finns i vår näromgivning, i Sverige och i världen. Det är också en dag för att trösta och stötta varandra i den fortsatta kampen, en dag för gemenskap.

FILMVISNING – MAN MADE
T Cooper/ 2018/ 93 min/ USA
Dokumentären skildrar fyra transpersoners kamp, deras vinster, förluster och livsöden. Huvudpersonerna, liksom regissören T Cooper, tilldelades kvinnligt kön vid födseln men lever nu i enlighet med sina könsidentiteter som män. “Man Made” följer männens resa till scenen Trans FitCon i Atlanta och den enda tävlingen i bodybuilding som finns för transpersoner. I dokumentären skildras de olika vägar som Rese, Dominic, Kennie och Mason tar för att nå sina mål. Ämnen som kön, maskulinitet, mänsklighet och kärlek genomsyrar deras vardag och dokumentären är minst sagt rörande.

“Man Made” är en karaktärsinriktad, intim dokumentär om tävling, men också en unik berättelse om social rättvisa. Den talar om hur vi alla väljer att definiera och omforma oss, både figurativt och bokstavligt. Vi får följa dessa personers emotionella och fysiska resor när de navigerar genom livet som män, trots de risker som finns i och med det nuvarande sociala och politiska klimatet.

Trailer: https://vimeo.com/261025421

FILMSAMTAL MED ADRIAN MALMGREN OCH CHARLIE ŠEVČUK KRONBERG
Adrian är tecknare, seriepedagog och HBTQ-aktivist som sprider kunskap om trans och queer representation med hjälp av serier och föreläsningar. Charlie är filmregistudent vid Akademin Valand, transmaskulin och aktivist.

LJUSMANIFESTATION
Efter samtalets slut går vi ut till Sundstorget för en ljusmanifestation. Vi tänder ljus för de som fallit offer för transfobiskt våld.

Kvällens schema:
17:30 Mingel
17:50 Filmstart
19:20 Samtal
19:50 Ljusmanifestation (slut 20:30)

Tillgänglighet:
Filmen är på engelska utan textning och samtalet på svenska. Lokalen är tillgänglig för rullstol och permobil och där finns en tillgänglighetsanpassad toalett. Arrangemanget kommer inte att teckentolkas eller syntolkas.

Plats: RumEtt och Sundstorget

Fri Entré.

Kvällen arrangeras av RFSL Helsingborg, Doc Lounge Helsingborg och Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne i samarbete med Dunkers kulturhus och RumEtt.