Den portugisiska hjärtesången har i henne fått en unik röst och en oöverträffad uttolkare
Det är snabbt konstaterat att Cristina Branco lever och andas fado; den portugisiska hjärtesången har i henne fått en unik röst och en oöverträffad uttolkare. Genom en slumpens lyckträff fann fadomusiken sin väg in i Brancos liv – eller snarare var det kanske hon som fann den, tack vare den estetiska djärvhet hon bär inom sig. Det var i den traditionstyngda fadons allra mest konservativa och uppsträckta form hon först mötte den, helt för skojs skull.
– Det började som en sorts lek, en sångkväll med vänner, minns Cristina.

Ingenting i hennes tidigare liv hade pekat på att hon en dag skulle bli en hyllad fadosångerska. Artister som Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Janis Joplin och Joni Mitchell låg henne betydligt närmare hjärtat än ett portugisiskt nationalhelgon som Amália Rodrigues. Men det, och hela hennes liv, kom att ändras när hon på sin 18-årsdag av sin farfar fick skivan ”Rara e Inedita” – ett hyggligt okänt men centralt verk med den upphöjda fadodivan Rodrigues.

Bara månader innan det att Cristina Branco gjorde sin scendebut i 1990-talets Amsterdam hade hon knappt ens tänkt på sig själv i termer av amatörsångerska eller deltidsentusiast. Istället hoppades hon på en bana som journalist. Kanske just därför har ordkonsten och poesin, i texter av Portugals främsta diktare, alltid beretts särskilt utrymme på hennes skivor. Sedan debuten har hon vunnit stora framgångar som en av de starkaste lysande stjärnorna på fadohimlen. Hennes konst har blivit synonym med förfining, innovation och tradition.

Utan att på något sätt försöka bryta med fadotraditionen, vaskar hon snarare fram dess guldkorn och blåser nytt liv i den genom sin originalitet. På sina skivor odlar Branco en fruktbar relation mellan lyrik och fadons intima musikalitet. Samtidigt som hon vårdar Portugals poetiska och vokala arv har hon gjort fadon till sitt eget kännemärke, med ett uttryckssätt som saknar motstycke i historien. Hennes storhet bekräftas genom de återkommande erkännanden och priser hon förtjänat – bland annat Sociedade Portuguesa de Autores utmärkelse för bästa album 2017 (för skivan ”Menina”).