Ester Blenda på Skarhults slott!

Ester Blenda Nordström var direktörsdottern som vägrade vara fin flicka.
Hon levde i en tid då kvinnor gick klädda i långklänning och inte hade rösträtt. Själv var hon reporter på Svenska Dagbladet och körde runt på motorcykel, hade ett livslångt hemligt förhållande med Carin. Ester var en cool pionjär klädd i byxor, kedjerökandes och reste jorden runt med en pistol i väskan.
Missa inte utställningen om hennes liv som pågår på vackra Skarhults slott i Skåne till den 29 september 2019.


Trots att hon var både hyllad och berömd under sin livstid föll stjärnreportern Ester Blenda Nordström i glömska under många år. Men 2016 kom Anna Hylanders dokumentärfilm ”Ester Blenda” och året därpå utkom Fatima Bremmers biografi ”Ett jävla solsken”. Nu presenterar Skarhults slott utställningen om hennes liv, med fotografier, brev och föremål, flera av dem är aldrig tidigare visade.

Ester Blenda Nordströms liv är en näst intill osannolik historia.
Hon föds år 1891 och vid drygt 20 års ålder erövrar hon Stockholms tidningsvärld där kvinnliga journalister ännu knappt är välkomna. 1914 klär hon ut sig till piga och skriver presshistoria som Sveriges första wallraffare och undersökande journalist.

Hon är med och fäller en svensk regering, strider för kvinnlig rösträtt, lever ett halvår i Lappland med samerna och tar tjänst som nomadlärarinna för att sprida kunskap om befolkningen i norr.
Hon räddar hela byar från att svälta ihjäl under finska inbördeskriget, reser med minimal kassa i Amerikaemigranternas spår, på mula över Anderna och bland björnar i Sibirien.

[/URL] Ester Blenda Nordström reser över fyra kontinenter men återkommer ständigt till Stockholm. Men det är inte de trånande herrarna som förälskar sig i henne som lockar – utan den livslånga hemliga kärleken Carin Frisell.

- Det finns så många fasetter av Ester Blendas liv, säger projektledare Alexandra von Schwerin. Hur många vet till exempel att hon av allt att döma var inspirationskälla för Astrid Lindgren när hon skapade Pippi och Madicken?

http://www.skarhult.se/93/utstallningarna/ester-blenda-pa-skarhults-slott