När Eva-Lisa Bengtson 1964 startade Sveriges första klubb för transpersoner fick hon post. De många breven kom från transpersoner som delade med sig av sina innersta tankar. Idag ger de röst åt en historia som få känner till. Välkommen till en högläsning av breven som vittnar om kärlek, solidaritet och gemensam kamp mot fördomar. Läsningen är en del av konstnären Sam Hultins projekt ”Eva-Lisas Monument” och görs tillsammans med delar av Stockholms transcommunity.

Medverkande: Jon Ely Xiuming Aagaard Andersson, Yolanda Aurora Bohm Ramirez, Sam Hultin och Erica Zander.
Plats: i samlingen, plan 4
Språk: svenska
Pris: fri entré

Eva-Lisa Bengtson var mycket aktiv i den feministiska och den lesbiska rörelsen liksom i den tidiga transrörelsen. 1964 startade hon Transvestia den första klubben för transpersoner i Sverige som från 1965 arrangerade sammankomster i en lokal på Östgötagatan i Stockholm. Hon var även engagerad i Lesbisk front på 1970- och 80-talet och en av dem som byggde upp Kvinnohuset på Snickarbacken. Eva-Lisa engagerade sig senare i RFSL Stockholm, patientföreningen Benjamin och besökte troget klubbar som Lash, Wish och föreningen Golden ladies.

Sam Hultin, född 1982, är konstnär och arbetar ofta med performance och video utifrån sitt intresse för queer historieskrivning och idén om konst som förslag på möjliga framtider. Ofta kopplar hens arbete ihop personliga berättelser med större sociala och politiska strukturer. Efter Eva-Lisas bortgång 2018 förvaltas hennes unika arkiv av foton, brev, böcker, protokoll, medlemsbrev och tidskrifter av Sam Hultin. Avsikten är att arkivet ska tillgängliggöras för forskning genom QRAB – Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek i Göteborg.

Läs mer om Eva-Lisa Bengtson och evenemanget här:
https://www.modernamuseet.se/stockholm/sv/aktiviteter/kara-eva-lisa/

Evenemanget görs av Moderna Museet i samarbete med Stolt Scenkonst.

Läsningen ”Kära Eva-Lisa” är en del av konstnären Sam Hultins projekt ”Eva-Lisas Monument” som lyfter fram Eva-Lisas pionjärarbete. Den andra delen i projektet är en stadsvandring på Södermalm i Stockholm som arrangeras av Stockholms Kvinnohistoriska där Hultin tar med oss till flera av de platser som spelat viktiga roller i Eva-Lisas liv. Vandringen arrangeras av Stockholms Kvinnohistoriska och hålls för första gången den 1 augusti. Info om vandringen finns snart här: https://www.kvinnohistoriska.se/kalendarium/evalisa