Lilith Performance Studio öppnar stolt höstens stora totalperformance,
Pläsnt Dschörnie - New Moves, en “parafiction” i form av en flyttfirma av Ethan Hayes-Chute
Öppning 22 november

WHEN DOES A BOX AND WHEN DOESN’T?

FOR A SPECIFIC PERIOD OF TIME (I.E. ONE MOVE)
A BOX PERFORMS MANY ROLES -- SHAPE-SHIFTING
A RAFT - A ROCK - A REST.

OTHER TIMES IT’S JUST
OPEN OTHER SIDE

Pläsnt Dschörnie är ett huvudkontor med goda faciliteter; lastrum, transportbilar och flertalet anställda med gedigen erfarenhet. Det är ett passionerat företag, med en tvångsmässig omtänksamhet över sina kunders tillfredsställelse, känslor och behov. Personalen arbetar med en precision som gränsar till absurditet, med en omsorg för "flytten" så noggrant genomarbetad att det i verkliga livet inte skulle existera. En sådan servicenivå i dagens vinstorienterade effektivitetsiver, skulle vara helt ogenomförbar.

Vi vet inte varför, när och var denna flyttfirma finns, eller hur den kom till.
Pläsnt Dschörnie är mer likt ett sinnestillstånd, än en fysiskt geografisk plats. Kunderna är frånkopplade den verklighet vi har tillgång till.

I flera år har konstnären Ethan Hayes-Chute sparat flyers från flyttfirmor som han fått i sin brevlåda i Berlin. Dessa reklamblad, med sin omoderna gör-det-själv-design gjorde honom nära nog besatt. Alla flyers, trots att de kom från olika företag, följde samma koncept.
Var alla gjorda av samma person? Kopierade företagen varandra? Hur kan man välja ett företag utifrån alla dessa kopior?
Ethan kände sig nästan tvingad att försöka konkurrera med flyttfirmorna. Han började göra sina egna flyers, i enkel klipp och klistra teknik och med samma föråldrade marknadsföringsjargong som firmorna använde. I takt med varje egentillverkad flyer växte det fiktiva företagets inre själ tills det blev ett självuppfyllande universum.

Pläsnt Dschörnie - New Moves, undersöker idén om ett funktionellt system, en arbetskraft direkt kopplad till övergångar i privatlivet. Genom en egensinnig och lekfull inre logik fattas beslut, inte baserat på dess funktionalitet eller produktivitet, utan snarare på inre fantasier runt maktstrukturer, spel och behovet av att bearbeta verkligheten på ett personligt plan.

Som besökare har du möjlighet att gå in och följa logiska processer och absurda händelser en vanlig dag på firman. Du är välkommen att röra dig fritt efter vissa direktiv och stanna så länge du önskar.

Pläsnt Dschörnie - New Moves är det hitintills största verk Hayes-Chute genomfört. Andra större verk de senaste åren är; New Domestic Woodshop och Camp Solong. The New Domestic Woodshop är en serie kortfilmer baserade på Gör-det-själv-TV-program där Ethan själv är värd under namnet Eth. I varje avsnitt får vi se Eth konstruera saker utifrån sina vardagliga drömmar i syfte att förbättra sin livssituation.
Camp Solong är en absurd och samtidigt uppriktig mini-institution i form av ett 3-dagars sommarläger för vuxna. Lägret viker hela sitt program åt den oundvikliga och förestående uppgiften alla kommer ställas inför: ”att säga adjö” Inte bara i slutet av lägret, utan även i slutet av alla relationer och själva livet. Camp Solong är ett pågående projektet i samarbete konstnären Dafna Maimon.

Ethan Hayes-Chute[B/] (f. 1982, Freeport, Maine) undersöker olika förhållningssätt till livet utifrån ett nära vardagligt perspektiv. Inför ett nytt arbete går han igenom en rollspelsprocess för att hitta fakta och figurer bakom de karaktärerna vars platser och sammanhang han ska skapa. Han huvudfokus kretsar runt självförsörjning, gör-det-själv mentalitet och mänskliga problemlösningsförmågor. Hayes-Chute har skapat många olika miljöer som verkar verkliga och inbodda, med mängder av spår från mänsklig aktivitet ur det vardagliga livet. Platser som är tomma, som tillfälligt lämnats. I Pläsnt Dschörnie - New Moves som är det hitintills största verk Hayes-Chute genomfört pågår fortfarande aktiviteten, och nya spår lämnas.

Medverkande: Erik Wall, Irene Stenberg, Mats Henning, Max Ehrling, Cornelia Jörud Holst, Isa Liljegren, Elisabet Stengård, Pether Lindgren, Adrian Kautsky, Kaisa Malmborg, Boris Nilsson, Louise Zurawski, Sandra Stjernfeldt, Daniel Mårs

PERFORMANCE:[B/] 22-23, 28-30 nov, 5-7 dec
ÖPPET:[B/] 18:00 - 21:30 Sista insläpp 20.30
PRIS:[B/] Du betalar vad du önskar
BILJETTER:[B/] Boka: Kulturcentralen.nu


Lilith Performance Studio[B/] skapar nya storskaliga performanceverk från idé till presentation genom att bjuda in internationella bildkonstnärer för att på plats förverkliga performance i ett nära samarbete med studion.
Lilith Performance Studion är som renodlad produktionsplats och arena för bildkonstperformance den enda i sitt slag i världen.
Sedan starten har Lilith Performance Studio producerat över 50 unika liveperformance i samarbete med konstnärer från hela världen.
Studion drivs av grundarna, konstnärerna och de konstnärliga ledarna/curatorena Elin Lundgren och Petter Pettersson.