I samband med släppet av sitt första studioalbum med originalmaterial på fem år åker Ane Brun i höst på en omfattande Europaturné. Den 16 oktober står hon på UKK:s scen!
Support: Elle-Kari

Som vanligt väljer Ane Brun att inte upprepa sig och turnerar denna gång med en ny samling musiker:
”Tre av dem – Per Eklund (trummor), Martin Hederos (keyboards) och Johan Lindström (keyboards, pedal steel, gitarr) har jag spelat med mycket förut, men denna gång har jag också med tre nya bandmedlemmar: Felisia Westberg (bas), Lovisa Samuelsson (cello, slagverk) och Siv Øyunn Kjenstad (trummor). Jag vill behålla energin från Directions-turnén och bygga vidare på den, men också finna utrymme för den mjukare sidan av mig. Dessutom blir det givetvis ett par covers!”

Den Stockholmsbaserade norskan gav 2015 ut albumet When I’m Free, som nådde topp 5 både i Sverige och Norge, och möttes av lysande recensioner runtom i världen. Under åren som gått sedan dess har hon inte varit sysslolös. 2017 bekräftade Brun sitt rykte som en mästerlig uttolkare med ett utsökt album av coverversioner, Leave Me Breathless.

Hon har fortsatt hålla konserter i olika konstellationer, en naturlig fortsättning på Direction-turnén med band men även mer extravaganta, ambitiösa live-samarbeten. De senare inkluderade ett dussintal framträdanden runt om i Skandinavien tillsammans med olika symfoniorkestrar, där Stockholmskonserterna förevigades på 2018 års Live at Berwaldhallen. Hon återvände 2019 till Berwaldhallen för tre konserter med Sveriges Radiokör.

En handfull minnesvärda konserter ägnades också åt coverlåtarna från Leave Me Breathless. Däribland en utsåld konsert på Spektrum Arena i Oslo, som också filmades och visades på ett tjugotal biografer i Sverige och Norge. Utöver detta bjöds hon in för att framföra egen musik på 2017 års Nobelprismiddag och Nobels Fredsprisutdelning 2019.

”Det har varit några fantastiska år av scenframträdanden för mig”, säger Brun. ”Alla orkesterkonserterna har varit magnifika och jag känner att de har hjälpt mig att utvecklas som liveartist, eftersom jag behövde ”äga” scenen, röra mig och till och med dansa samtidigt som jag behövde få fram mitt budskap och min närvaro i sällskap med en stor orkester. Jag älskade också att jobba med radiokören, eftersom rösten är det instrument jag känner bäst och jag tyckte mycket om arrangemangen. Den exceptionella atmosfären på Leave Me Breathless-konserterna i Oslo kommer också att ha en speciell plats hos mig”.

Utöver allt detta har Brun gjort ett antal gästframträdanden med andra akter, däribland med den Oscarsnominerade och Emmy-vinnande kompositören Dustin O’Halloran (A Winged Victory for the Sullen), med vilken hon skrev ”Horizons”, avslutningslåten i filmen ”Puzzle” med Kelly McDonald. Hon har bidragit med musik till andra filmer och TV-serier, däribland 2018 års Unga Astrid och 2019 års Hidden. Hon sjöng också 2017 i den tecknade barnfilmen Alfons Åberg.

Hon skrev en brittisk topp 5-hit och Dance Chart-etta med Dr. Kucho! och Gregor Salto i 2015 ”Can’t stop Playing (Makes Me High)”. Dessutom har hon skrivit flera låtar tillsammans med den Grammy-vinnande dj/producenten Andrew Bayer, samt släppt sin första jullåt – The First Day of Christmas (2019).