På söndagen den fjärde oktober bjuder konstnärerna Frei von Fräähsen zu Lorenzburg och Ami Skånberg Dahlstedt in allmänheten att delta i en mycket långsam pilgrimsvandring i samband med den gamla skördehögtiden Mickelsmäss.

Högtiden Mickelsmäss ymnighet tolkas i temat Camp it up - en sagolikt queer pilgrimsvandring. Camp är ett engelskt uttryck som syftar på en kulturell stilskola med inslag av överflöd och kitsch. Det är en lekfull estetik med mycket glimt i ögat och överflödet av färg, glitter och "dålig" smak blir motvikter mot allt pretentiöst och självhögtidligt. Med tiden har Camp också kommit att förknippas med queer-rörelsens sätt att syna våra vardagliga antaganden, ofta genom att använda normer som en palett för att blanda till egna och unika uttryck.
Detta är den femte performance-pilgrimsvandringen som konstnärerna genomför tillsammans i offentlig stadsmiljö och den kan betraktas lite som en flashmob – alltså ett kulturellt inslag som plötsligt uppstår i stadsmiljön och sedan försvinner igen. Det är helt fritt för deltagarna att tolka hur mycket eller lite (eller inte alls) de vill tolka temat med färgglada plagg, peruker eller glitter. Det viktigaste är att mötas och gå i stillsam tystnad som motvikt till stadens och tidens uppskruvade tempo.
Konstnärsduons spinn på pilgrimsvandrandets konst är inte att gå långt men att gå mycket sakta. Koreografen Ami lär ut den långsamma japanska gångstilen Suriashi på plats, sedan går vi i ungefär en och en halv timme innan vi stannar upp för en stunds gemensam reflektion.
Vandringen utgår från Masthuggskyrkan och alla som vill är välkomna att delta. Vi samlas 12:15 för en kort introduktion innan vi går tillsammans. På grund av Covid-19 håller vi gott avstånd till varandra.

Frei von Fräähsen zu Lorenzburg är frilansande koreograf, performancekonstnär, författare och exilprins av den värmländska miniatyr-sagonationen Lorenzburg.
Ami Skånberg Dahlstedt är koreograf som också utbildat sig i klassisk japansk dans. För närvarande är Ami doktorand på University of Roehampton. Hon undervisar också på Högskolan för Scen och Musik.